KYMMENEN KÄRJESSÄ, OSA 3

Vuonna 2020 Ypäjän Musiikkiteatteri juhlii 35-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden blogissa aloittaa Pekka Virtasen Kymmenen kärjessä -sarja, jossa Pekka paljastaa 10 suosikkiaan musiikkiteatterin teosten lauluista.

 

SIJA 3

VUONNA 1985 teatterimme ensimmäinen teos sai päivänvalon, liekö sattumaa vai haettua, että vuonna 2020 esitämme näyttämöllämme teoksen nimeltä  Vuonna 85. Ensimmäinen näytelmämmehän oli ”KUISMA JA HELINÄ”, LARIN KYÖSTIN balladirunoelmasta VÄINÖ SYVÄNTEEN versio, johon GEORGE DE GODZINSKY oli tehnyt musiikin. Ohjaajan viitta lankesi itseoikeutetusti opettaja LAURI MARKKULALLE josta voidaan puhua koko teatterimme alkuunpanevana voimana. Jaakkolan Riikalle tämä oli myös pitkän tulevan rupeaman ensimmäinen esiintyminen.

Elettiin Tsaarinvallan aikaa Hämäläisessä maalaiskylässä, jossa elämä eteni rauhalliseen tahtiin päivästä toiseen, kunnes kavioiden kopse toi mukanaan kasakat ja ikävyydet. Uljas kasakkapäällikkö Kuisma, jota HOVILAN KIMMO ansioituneesti esitti saapui kylään ja hurmasi samantien Sankolan tyttären Helinän (Mattiln Irmeli). Mutta se sisääntulo näyttämölle oli kerrassaan mieliinpainuva. Ensiksi pihaan karauttivat kasakat ratsuineen ja pian sen jälkeen parijonossa tasatahtia marssien loput, värikkäästi pukeutuneet arojen miehet. Tavallaan laukkaavan ratsun iskut maahan antoivat ryhmällemme tukevan pohjan kajauttaa ilmoille ”Kasakoiden Sisääntulolaulun”. Mikä tunnelma, mikä lataus ja tietoisuus ensiesiintymisestä Ypäjäläisessä Musiikkiteatterissa. En olisi tuolloin uskonut, että se jatkuu vieläkin.

 

Mitkä laulut ovatkaan Kymmenen kärjessä sijoilla 2 ja 1? Se selvinnee lähipäivinä…

Top