Paavon takaa, osa 1: Sampsa Jaakkola

Paavon takaa -blogisarjassamme esitellään tekijät Paavo 1,5 -näytelmän takana.

Sarjamme ensimmäisessä osassa esittäytyy Paavo 1,5:n lavastussuunnittelija, monipuolinen kädentaitaja ja ideanikkari Sampsa Jaakkola. Ypäjältä kotoisin oleva ja siellä nykyäänkin avovaimon ja 9-vuotiaan pojan kanssa asusteleva Jaakkola on ollut vuonna 1985 perustetun Ypäjän Musiikkiteatterin toiminnassa mukana alusta alkaen.

Alun perin lyömäsoittimien takaa tutun konkarin ensimmäinen lavastus Ypäjällä oli Valkoinen hevonen -operetti (1994), jonka jälkeen YMT:n lavasteet ovatkin olleet miehen käsialaa muutamaa välivuotta lukuun ottamatta. Ypäjän lisäksi sulkia lavastajanhattuun on kertynyt muun muassa Somerniemen Musiikkiteatterissa, Forssan Teatterissa ja Teatteri Tuntemattomassa, ja onpa Jaakkolan toteutuksia päästy ihmettelemään aina Turun Kaupunginteatterissa ja Kansallisoopperassakin asti.

Koulutukseltaan Jaakkola on muotoilija, ja varsinaisina päivätöinään hän tekee mittatilauskalusteita, pintaremontteja, teatteriremontteja ja erityisesti teatterien lattioita sekä messurakentamista.

Me kysyimme, Sampsa vastasi:

Mikä oli ensikosketuksesi teatteriin? Kuisma ja Helinä Ypäjän Musiikkiteatterissa vuonna 1985

Mikä on ollut tähänastisista teatteriprojekteistasi kaikkein mieleenpainuvin? – Kaikista näytelmistä jää aina jotain mieleen ja sanontoja joita sopivissa kohdissa arkielämässäkin tulee käytettyä. Mutta ehkä yksi mieleenpainuva oli Sammon Tarinan ensi-ilta. Kaikki oli uutta. Näyttämö, meille tehty käsikirjoitus ja sävelletty musiikki, joka oli todella vaativaa esitettävää.

Jos pääsisit mukaan mihin tahansa näytelmään, mikä se olisi ja mitä tekisit? En osaa kyllä sanoa. Varmaankin lavastaisin. Ehkä jotain fantasiaa, jossa lavastus ei tarvitsisi olla realistista.

Mikä oli parasta Paavo 1,5:ssä? Huomata, että pienikin produktio saadaan toimimaan Ypäjällä. Kun on iso katsomo ja valtava näyttämö, silti siihen saatiin intiimi tunnelma.

Sampsa Jaakkola

Top