West Side Storyn taustaa ja tuotannollisia ajatuksia

Käsikirjoitus Arthur Laurents
Musiikki Leonard Bernstein
Lyriikat Stephen Sondheim

West Side Story on musikaaliklassikko kahden nuorisojengin kohtaamisesta New Yorkin kaduilla 1950-luvulla. Avainteemoja ovat viha ja ennakkoluulot, rotujen välisistä ristiriidoista aiheutuvat yhteiskunnalliset ongelmat, sekä nämä ylittävä rakkaus.
Sharksit ja Jetsit kilpailevat toisiaan vastaan, kun Maria (Sharks) ja Tony (Jets) kokevat palavaa rakkautta ensisilmäyksellä. Lopussa viha voittaa, mutta voiko toivo paremmasta jäädä elämään?

Ajankohtaisuus

Sanomattakin selvää, että teos on yhteiskunnallisesti ajankohtainen: Amerikan nykyinen tilanne heijastelee teoksen teemoja jopa selvemmin kuin teoksen kirjoitusaikana.

Samaan aikaan teos tuntuu ajattomalta. Vihaa ja vastakkainasettelua tulee todennäköisesti aina olemaan ihmisten välillä, niin kauan kuin historiasta ei opita. Tai edes lähihistoriasta.

Ajattomuudelle löytynee näytelmähistoriallinenkin syy. Tarina pohjautuu William Shakespearen Romeo ja Julia –tarinaan, joka on osoittanut olevansa länsimaisen näytelmähistorian ajattomimpia teoksia.

Harjoituksissa näyttelijät ja näyttämöohjaaja ovat puhuneet paljon siitä, miten repliikit ja hahmot tuntuvat olevan ”niin nykypäivää”. Monelle teos on ollut ehkä aluksi kaukainen, tai etäinen muisto joskus nähdystä näyttämöversiosta, tai mielessä on pyörinyt elokuvaversio. (Elokuva tuli itse asiassa Teemalta juuri sopivasti syksyllä, kas sattumaa!)

Oma versio ja porukkahenkeä

Alkuharjoituksissa koreografi ja ohjaaja painottivat, että emme hae elokuvaa mukailevaa versiota. Teoksesta tulee Ypäjän näköinen, kuten aina ennenkin.
Omaan versioon ajavat myös näyttelijöiden ikärakenne: lapsia, teini-ikäisiä ja nuoria on paljon, nuoria aikuisia suhteellisen vähän, monivuotisia aikuiskonkareita jonkin verran. Niinpä jengien roolihahmoja ja kokonaisuuksia on mietitty omalle porukallemme sopiviksi.

Esiintyjäjoukko on sitoutunut ja valmis laittamaan itsensä kokonaan likoon. Näyttämöharjoituksia, lauluharjoituksia ja tanssiryhmän harjoituksia pidetään yhdessä ja erikseen.
Bändin treenit ovat alkaneet myös, ja erittäin haasteellinen musiikki vaatii sekin runsaasti harjoittelua.
Onneksi kasassa on taitava ja innostunut porukka rautaisten ammattilaisten ohjauksessa. Lopputulema ei siis tuottajaa huoleta – vaikka toki vielä on valtavasti töitä! En kuitenkaan epäile, etteikö yhdessä sinne päästäisi.

Ei tule unohtaa ryhmän näkymättömämpiä käytännön järjestelijöitä:
* Markkinointiryhmä tekee tasaisen hyvää ja idearikasta työtä. Festarin t-paidat laitetaan pian tilaukseen, näymme somessa ja netissä, kohta kadunvarsilla ja ties missä.
* Tuottajat hoitavat aikataulutusta, tilavuokria, läsnäoloja, käsiohjelmia, julisteita, kokonaiskuvaa.
* Johtokunta pitää huolen virallisista asioista ja järjestelyistä, sekä keskittyvät koko festivaalin sujuvuuteen.
* Aikanaan järjestyksenvalvojat, lipunmyyjät, kahvionpitäjät, pääsevät myös hommiin.
* Monia muitakin varmasti on, joita en tässä muista mainita!

Uudessa teatteriyhteisössä

Westis on tarjonnut mahdollisuuden olla ”vain tuottamassa” näyttämöteosta ensimmäistä kertaa. On ollut virkistävää löytää omalta asuinseudulta ihan uusi teatteriyhteisö, joka vieläpä keskittyy omaan ydinosaamiseen.
Tähän asti olen tottunut siihen, että ohjaaja hoitaa tuottajankin työt. Nyt on saanut hoitaa vain tuotannollista tonttia, mikä on ollut opettavaista.
Projektivastaavan hommassa on tullut tutustuttua luontevasti ohjaajiin, johtokuntaan ja moniin taustatahoihin, joita YMT:n piirissä toimii. Paljon saatu siis uusia kontakteja! Virkistävää nähdä myös erilaisia toimintatapoja.

Toivon Ypäjän festarikesälle parasta mahdollista säätä ja erinomaisen innokasta tapahtumapöhinää!

– Merikerttu Mutala
Tuottaja / West Side Story