Seitsemän veljestä, vuosi 2017

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suomalaisen kirjallisuuden yhtä suurimmista merkkiteoksista, Aleksis Kiven (1834–1872) ‘Seitsemää veljestä’ esitettiin vuonna 2017 ympäri maata monenlaisina versioina.

Ypäjällä teos nähtiin musiikkiteatterille sopivassa muodossa, eli musiikkinäytelmänä. Näytelmän on dramatisoinut Pasi Toivanen ja teoksessa kuultavan vahvan ja omaleimaisen musiikin on säveltänyt pitkäaikainen musiikinjohtajamme Kari Mäkiranta.

Tuomo Salmelan ohjauksessa Ypäjän musiikkiteatterilaiset tekivät kansalliskirjailijamme klassikkoteoksesta oman tulkintansa.

Musiikkinäytelmän kantaesitys oli Pieksämäellä vuonna 1996. Ypäjällä ensi-iltaa vietettiin 100-vuotiasta Suomea juhlistaen 14.6.2017.

‘Voimalla seitsemän miehen’ – ja monikymmenpäisen kuoron ja orkesterin

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1800-luvulle eteläiseen Hämeeseen, jossa vanhempansa menettäneet veljekset Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero asuvat keskenään perimällään Jukolan tilalla.

Näytelmä on nuorten veljesten kasvutarina, jossa sääntöjä ja määräyksiä vastaan kapinoiminen kuuluu osana vastuulliseksi aikuiseksi kasvamiseen.

Luonteenpiirteiltään ja tavoiltaan keskenään erilaisten nuorten miesten sopeutumisesta yhteiskunnan jäseniksi löytyy aina ajankohtaisia piirteitä, jotka puhuttelevat nykypäivänkin katsojaa.

Esitykset 14.6.–8.7.2017

  • Aleksis Kiven teoksen pohjalta näytelmäksi dramatisoinut Pasi Toivanen
  • Musiikin sävellys ja johto Kari Mäkiranta
  • Ohjaus Tuomo Salmela
  • Koreografia Sami O. Vartiainen
  • Lavastussuunnittelu Sampsa Jaakkola
  • Puvustussuunnittelu Piritta Kämi-Conway

Ypäjän Musiikkiteatteri on tunnettu näyttävistä joukkokohtauksista ja korkeatasoisesta musiikista. Lavalla nähtiin jälleen kymmeniä näyttelijöitä ja kuorolaisia sekä liveorkesteri.

Esitysoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijaliitto ry.

Katso videoita

Katso videot isompina ja korkealaatuisina YouTube-kanavaltamme

Suomi Finland 100 vuotta

Ypäjän Musiikkiteatterin Seitsemän veljestä oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Hämeen liitto tuki tapahtumaamme pienellä avustuksella.

Lehtijuttuja 2017

Kuvia näytelmästä Seitsemän veljestä

Top